«Οι Σοφιστές και ο Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/01/2024 και ΩΡΑ 20.00

στο χώρο του Συλλόγου μας , 28ης Οκτωβρίου 311

 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με εισηγητή τον Θανάση Μουσόπουλο

 Το δεύτερο “αιρετικό” πνεύμα της αρχαιότητας μετά το Δημόκριτο, που συνδέεται με τα Άβδηρα, είναι ο Πρωταγόρας. Οι αρχαίες πηγές μιλούν με σεβασμό για τον πνευματικό άνθρωπο που γεννήθηκε στα Άβδηρα περίπου στα 480 π.Χ., ταξίδεψε σε πολλές περιοχές του ελληνισμού και έγινε γνωστός, επηρεάζοντας πολύπλευρα την ελληνική σκέψη.

   Πολυμαθής και δεινός ρήτορας δημιούργησε εχθρούς και φίλους, όπως μπορούμε να διαβλέψουμε στον περίφημο διάλογο του Πλάτωνα “Πρωταγόρας” . Στο πρόσωπο του Αβδηρίτη σοφού εντοπίζουμε τα σημαντικότερα και αξιολογότερα χαρακτηριστικά του πνευματικού ρεύματος της σοφιστικής. Ο Θουκυδίδης, οι τραγικοί ποιητές, αλλά και πολλές απόψεις του ίδιου του Πλάτωνα είναι αδύνατο να ερμηνευθούν χωρίς τη γόνιμη παρουσία των σοφιστών και βέβαια του Πρωταγόρα.

  Στα μέσα του πέμπτου προχριστιανικού αιώνα γίνεται η σοφιστική επανάσταση, ο Διαφωτισμός της αρχαιότητας, με νέα θεματολογία, νέες μεθόδους, νέους γενικούς προσανατολισμούς. Αυτή τη γόνιμη περίοδο ο Πρωταγόρας βρίσκεται στην Αθήνα, γνωρίζεται με τον Περικλή, που του αναθέτει να συγγράψει το Σύνταγμα για την Πανελλήνια αποικία των Θουρίων (444 π.Χ.).

Ο Πρωταγόρας έμεινε στην Αθήνα, όπου δίδασκε ως το 411 π.Χ.. Τότε ο Πυθόδωρος τον κατάγγειλε ως άθεο και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα. Τα βιβλία του κάηκαν δημόσια. Το πλοίο στο οποίο επιβιβάστηκε βούλιαξε και ο Πρωταγόρας πνίγηκε. Έγραψε πολλά συγγράμματα, από τα οποία σώθηκαν μερικά αποσπάσματα. Βασική μας πηγή είναι το έργο «Πρωταγόρας» του Πλάτωνα.

Η εκδήλωση θα αναμεταδοθεί και διαδικτυακά!

 Ο σύνδεσμος θα αποσταλεί στους ενδιαφερόμενους.

Επικοινωνούμε στο παρακάτω μέιλ : info@lifearts.org.gr

………………………………………………………………………………………………

Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος

Translate »