2η ΒΡΑΔΙΑ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ και ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/05/2023 και ώρα 20.00
στο χώρο του Συλλόγου μας, 28ης Οκτωβρίου 311 (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2023 – Γνωριμία με τους οινοποιούς και δοκιμές κρασιών.
Βραδιά οινογνωσίας και γευσιγνωσίας – Παρουσιάσεις του προφίλ των καλεσμένων οινοποιών, των τεχνικών παραγωγής των κρασιών, των καινοτόμων μεθόδων τους και δοκιμές των κρασιών.
Οι εκάστοτε παρουσιάσεις των οινοποιείων θα υποστηρίζονται από τοπικούς επιχειρηματίες γευσιγνώστες και καταστήματα  καθώς και ειδικούς της γαστρονομίας. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ενισχυθούν τα τοπικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και να συνδυαστεί η γαστρονομία με την τέχνη του κρασιού διευρύνοντας την γνώση μας στη τέχνη του ΕΥ ΖΗΝ.


2η Βραδιά ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ VOURVOUKELI ESTATE (ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ)
Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων, στο νομό Ξάνθης, όταν ο Νίκος, ο οποίος από μικρή ηλικία, μεγάλωσε μέσα στο αμπέλι και το κρασί, είχε την επιθυμία να ασχοληθεί με την αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί, πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας με την Ιατρική. Με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων, φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (τα οποία πλέον έχουν φτάσει τα 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών.
Παράλληλα με την δημιουργία αυτού του εγχειρήματος, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας, ακολουθώντας σχετικές σπουδές πάνω στην οινολογία και την αμπελουργία ενεπλάκησαν και πλέον διευθύνουν το κτήμα. Ο μικρότερος αδελφός Αλέξιος, ακολουθεί τα βήματα και το δρόμο του πατέρα του στην Ιατρική. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή παραμένει πάντα η μητέρα, Φλώρα. Δυστυχώς, ο ιδρυτής του Κτήματος Νίκος Βουρβουκέλης έφυγε από κοντά μας τον Φεβρουάριο του 2014.
https://vourvoukeli.gr/

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ
Με την συνεργασία και ευγενική υποστήριξη των:


ΚΡΙΝΟ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ – Μανιτάρια Ξάνθης
Μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή-μεταποίηση καλλιεργούμενων και άγριων ποικιλιών μανιταριών, εδώδιμων και φαρμακευτικών.
Υπεύθυνος: Ανδρέας Σεμπέπος
http://www.facebook.com/manitariaxanthes

 
ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ – Παραδοσιακό Εργαστήριο Ζυμαρικών, Σούνιο Ξάνθης
Στους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης και βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας, στο Σούνιο Ξάνθης, δημιουργήσαμε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, το εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών ζυμαρικών με την ονομασία «ΣΟΦΙΑΣ ΓΕΥΣΕΙΣ».
Προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο με αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και χρωστικές τα οποία και αποτελούν μια υγιεινή διατροφή για όλες τις ηλικίες.
Φιλοδοξώντας να αναβιώσουμε τη Θρακιώτικη γαστρονομία παρασκευάζουμε ζυμαρικά όπως χυλοπίτες, τραχανάδες, κους κους, χυλοπίτες λαχανικών κλπ, όπως τα φτιάχνανε παλιά χρησιμοποιώντας αγνά τοπικά υλικά ικανοποιώντας και τα πιο απαιτητικά γούστα.
https://sofiasgeuseis.gr/

Η δράση της ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ έχει ως σκοπό την ανάδειξη και την ενημέρωση για τη τέχνη του κρασιού και της γευσιγνωσίας προβάλλοντας τα οινοποιία της περιοχής μας στη Θράκη, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

Η νέα μας δράση αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση για την τέχνη του Ευ Ζην και περιλαμβάνει βραδιές οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, δοκιμές κρασιών, διαλέξεις και εισηγήσεις για τη τέχνη του κρασιού. Αναπτύσσεται από τον φορέα μας για πρώτη φορά με τη διάθεση να υποστηρίξουμε τη κουλτούρα και τη γνώση γύρω από το αντικείμενο του οινοποιού και του οινολόγου .

Η διοργάνωση επισκέψεων και δράσεων σε οινοποιία – που θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς – εμπλουτίζει την δράση ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα σχεδιάσουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα για τη περίοδο 2023-2024 με σεμινάρια και διαλέξεις με εισηγητές οινοποιούς και ειδικούς της οινολογίας.
Ο πρώτος εισαγωγικός κύκλος περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις Οινογνωσίας – γευσιγνωσίας με δοκιμές κρασιών οι οποίες έχουν σκοπό την παρουσίαση του κάθε οινοποιείου και των κρασιών τους σε μια βραδιά .

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάϊο 2023 θα υποδεχτούμε το Κτήμα Αποστολίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη και Οινοποιία Τσικρικώνη σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Με τη νέα περίοδο θα συμμετέχουν κι άλλα οινοποιεία με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας και πολυμορφίας των αμπελώνων της περιοχής μας

Translate »