Θέατρο και Εκπαίδευση

Μια σειρά εργαστηρίων που πειραματίζονται με το διάλογο, την αναπαράσταση και την παιδαγωγική για να δημιουργήσουν βιώσιμες διαφορές στη βιωμένη πραγματικότητα των συμμετεχόντων.

  • Εξερευνήστε μια σειρά από καινοτόμες εκπαιδευτικές και βασισμένες στις τέχνες προσεγγίσεις
  • Δημιουργήστε διαλογικές μορφές αναπαράστασης και αφήγησης
  • Ανάπτυξη πόρων για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος με επίκεντρο τον μαθητή
  • Εξετάστε τις ενεργές αρχές του μετασχηματισμού, της συλλογικότητας και της εκπροσώπησης, την πολιτική και την ποιητική της αναπαράστασης και του μετασχηματισμού ως δάσκαλοι, καλλιτέχνες και πολίτες.

 

18.00 – 20.00 Τρίτη βράδυ από 7 Φεβρουαρίου, 2023

28ης Οκτωβρίου 311, Ξάνθη

 

Εισαγωγική συζήτηση και παρουσίαση, ακολουθούμενη από εγγραφή, θα πραγματοποιηθεί στο 6.00 μ.μ. την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στο CASA Life Arts, 28 Οκτωβρίου 311, Ξάνθη.

 Φορέας που διοργανώνει την εκπαίδευση

CASA Life Arts, 28ης Οκτωβρίου 311, Ξάνθη, Ελλάδα

Επικοινωνία: naughtongreg60@gmail.com

Στοχευμένο κοινό

Δάσκαλοι (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική, ενήλικος, ειδικές ανάγκες), συντονιστές, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ, εμψυχωτές της κοινότητας, καλλιτέχνες.

 

Γλώσσα που χρησιμοποιείται για τα εργαστήρια

Αγγλικά/Ελληνικά

Στόχοι

Τα εργαστήρια διερευνούν ένα ευρύ φάσμα καινοτόμων παιδαγωγικών και βασισμένων στις τέχνες προσεγγίσεις που απαιτούν από τους συμμετέχοντες να επαναξιολογήσουν κριτικά πώς οι διαλογικές εκπαιδευτικές μορφές και ο διάλογος θεατρικών και θεατρικών πρακτικών μπορούν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη διαφορά στα αναπτυξιακά πλαίσια του μέλλοντος.

1) Να ευαισθητοποιηθούν οι συμμετέχοντες ώστε να μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους ατζέντες για πολιτιστική δράση και εκπαίδευση ως κοινωνικό μετασχηματισμό, χρησιμοποιώντας πρακτικές που βασίζονται στις παραστατικές τέχνες με επίκεντρο τον άνθρωπο και εστιάζουν στη Δημιουργικότητα, την Κριτικότητα και τη Φαντασία, τοποθετημένες μέσα στις δικές τους ιστορικές και κοινωνικές προοπτικές.

2) Να εμπλέξει τους συμμετέχοντες στη διερεύνηση της κατασκευής ιδεολογιών και κοινωνικών ταυτοτήτων σε συγκεκριμένα πλαίσια. την κοινωνιολογία των αναπαραστάσεων και του πολιτισμού· και εκπαιδευτικές μεθοδολογίες.

3) Να προωθήσει νέες πρακτικές που εφαρμόζουν μια «συνηθισμένη», συνδημιουργική και διαλογική συνέργεια μεταξύ μαθητή και δασκάλου.

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων

Τα εργαστήρια ακολουθούν μια μέθοδο που τοποθετεί τον συμμετέχοντα στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας. Είναι ένας συνδυασμός παράδοσης σεμιναρίων και πρακτικής εργασίας με βάση τις παραστατικές τέχνες. Εξετάζουν τις έννοιες του «εαυτού» και του «άλλου», αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα, την κρισιμότητα και τη φαντασία των συμμετεχόντων στην επιδίωξη μιας κριτικής κατανόησης του κοινωνικού πλαισίου και της σύγχρονης πραγματικότητας της ιδιότητας του πολίτη.

Τα εργαστήρια περιλαμβάνουν τις ακόλουθες ενότητες:

Ενότητα 1: Εισαγωγή στη θεωρία και προ-αξιολόγηση (στατικές εικόνες, τι είναι για εσάς κ.λπ.)

Ενότητα 2: Δέσμευση-Εξερεύνηση/Έρευνα: Ταυτότητα, Αυτοέκφραση, (Δραματικές και μουσικές δεξιότητες, προθέρμανση, ακίνητες εικόνες, ακρόαση-αναδιήγηση προσωπικών ιστοριών, κατάσταση, χάρτες ζωής σε συγκεκριμένο πλαίσιο, διαφορετικές μορφές ή έκφραση/παρουσίαση ως μάσκες, μουσική, φωτογραφία-βίντεο, χορός-κίνηση)

Ενότητα 3: Κύκλος Δημιουργία-Παρουσίαση-Απόκριση: Από προσωπικά σε κοινά, ανοιχτά θέματα, ανατροφοδότηση, αύξηση του επιπέδου των αντιφάσεων. Κοινή χρήση σε μικρές ομάδες, ανάπτυξη κοινών θεμάτων/εννοιών, χρήση μορφών τέχνης (δράμα, μουσική κ.λπ.) για την εξέταση και έκφραση των θεμάτων

Ενότητα 4: Αξιολόγηση: (συζήτηση, στατικές εικόνες, κ.λπ.)

Ενότητα 5: Ανάπτυξη: εφαρμογές σε περιβάλλοντα συμμετεχόντων, προβληματισμοί, περιοδικό, υποστήριξη, κ.λπ.

 Προπονητής

Γκρεγκ Νόοτον

Από ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας για το Theatre in Education στη Νέα Ζηλανδία, ίδρυσε την Sun Theatre Company (νέα έργα & θέατρο δρόμου) αφού συνεργάστηκε με την National Opera Company ως σκηνοθέτης, δάσκαλος και μαθητής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ίδρυσε και συνεργάστηκε με το Youth Theatre και τις κοινοτικές ομάδες για την αυτο-εκπροσώπηση και με πολλές ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής ταινιών και ραδιοφώνου ως ανεξάρτητος παραγωγός, σκηνοθέτης και μοντέρ. Το 2002, ως Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Winchester, εξέτασε κοινοτικές εφαρμογές νέων μέσων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός προπτυχιακού προγράμματος που συνδύαζε την παραγωγή μέσων και τη συμμετοχή της κοινότητας. Ακολούθησε μια σειρά από ερευνητικά, συμμετοχικά και προωθητικά έργα του δημόσιου τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς. Τα εξειδικευμένα του ενδιαφέροντα είναι το θέατρο και τα μέσα ενημέρωσης ως ανάπτυξη και αναγέννηση της κοινότητας, και η προσωπική και πολιτική επίδραση των δραματικών μορφών στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τα νέα μέσα.

Translate »