Δημοκρίτεια Σκέψη

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΣΚΕΨΗ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Διδάσκων:  Θανάσης Μουσόπουλος

Η αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη αποτελεί τη βάση για το νεότερο οικοδόμημα. Οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι χάραξαν τους δρόμους από τους οποίους πέρασε η κλασική  ελληνική  αλλά και η μεταγενέστερη δυτική φιλοσοφία.

Ανάμεσα στην Προσωκρατική διανόηση, ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης αποτέλεσε κυρίαρχο πεδίο σε θέματα κοσμολογίας,  αστρονομίας, λογικής, γνωσιολογίας, ηθικής, πολιτικής. Μέσα από τα διασωθέντα  αποσπάσματα των έργων του μπορούμε να σχηματίσουμε μια σφαιρική εικόνα της σκέψης του.

 

1η ΔΙΑΛΕΞΗ (Ανοιχτή προς το κοινό) 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023, “Η Προσωκρατική φιλοσοφία και ο Δημόκριτος ο Αβδηρίτης”

2η ΔΙΑΛΕΞΗ (Ανοιχτή προς το κοινό) 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, “Τα έργα του Δημόκριτου και το Δημοκρίτειο Σύστημα”

3η ΔΙΑΛΕΞΗ (Ανοιχτή προς το κοινό) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023, ΩΡΑ 20:00, “Η Βιοθεωρία του Δημόκριτου και οι κοινωνικές του απόψεις”

Στα προηγούμενα μαθήματα αναφερθήκαμε (1) στη σχέση της Ανατολής με την Ελληνική σκέψη, (2) στους Προσωκρατικούς φιλοσόφους, (3) στη ζωή του Δημόκριτου του Αβδηρίτη,(4) στα έργα του Δημόκριτου, στη Βιοθεωρία και τις Κοινωνικές απόψεις του.

 Στη σημερινή 4η συνάντηση, το θέμα μας είναι :

 « ΜΕΛΕΤΗ και ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ του Δημόκριτου για διάφορους τομείς της ατομικής και κοινωνικής ζωής».

 Ολοκληρώνεται για τη φετινή περίοδο ο κύκλος των ανοιχτών διαλέξεων για τη ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΣΚΕΨΗ και θα επανέλθουμε από τον Οκτώβριο 2023 με ένα νέο πρόγραμμα διαλέξεων πρακτικής φιλοσοφίας με τον Θανάση Μουσόπουλο.

Θανάσης Μουσόπουλος

Ο Θανάσης Μουσόπουλος

γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1949, σπούδασε στη Φιλοσοφική Θεσσαλονίκης, ζει και εργάζεται στην Ξάνθη. Ασχολείται με την ποίηση το δοκίμιο , την ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Mέλος Λογοτεχνικών και Φιλοσοφικών Εταιρειών, πήρε μέρος σε συνέδρια ως εισηγητής, συνεργάζεται με εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς σταθμούς, διετέλεσε για 8 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, για 12 χρόνια Πρόεδρος της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, μέλος άλλων πολιτιστικών  φορέων, τ. Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Θρακικού Λόγου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, όπου επί μία εικοσαετία δίδασκε σε ενήλικες αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία, καθώς και ιστορία και πολιτισμό Θράκης. Τα τελευταία 4 χρόνια διδάσκει στο Λύκειον Ελληνίδων Ξάνθης Ιστορία – Πολιτισμό  Θράκης – Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.  Συνιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Λόγου και Πράξης, από το 2010.

Από το 1972 ως σήμερα εξέδωσε πάνω από εξήντα βιβλία ποίησης, δοκιμίου και Ιστορίας – Πολιτισμού της Θράκης. Συνεργάστηκε επίσης στη συγγραφή πολλών τόμων. Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές , έχουν οργανωθεί τιμητικές εκδηλώσεις και του έχουν απονεμηθεί τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Το 2013 ο Δήμος Ξάνθης του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης. Το 2022 τιμήθηκαν τα 50 χρόνια παρουσίας του στα Γράμματα και στον Πολιτισμό.

Translate »